Optimisticky naladený Turínčan prešiel so psom už takmer celé Slovensko

12.01.2012 Nitra

Pribylina 11. januára (TASR) – Už dva mesiace putuje peši po Slovensku 39-ročný Talian Gianluca Ratta so svojou vernou štvornohou spoločníčkou Shirou. Aktuálne sa na chvíľu pristavili v hornoliptovskej obci Pribylina, kam za každého počasia došli cez Bratislavu, Trnavu, Nitru, Banskú Bystricu, Košice, Prešov, Tatry a ďalej zamieria do Žiliny, Trenčína a do susedného Česka.
Spolu sú na cestách už od roku 2000, keď rodený Turínčan našiel opustené šteniatko kríženca huskyho počas jeho prvej výpravy okolo Talianska. \"Opýtal som sa, či chce ísť so mnou. Jasnou odpoveďou mi bol súhlasný brechot,\" povedal pre TASR neuveriteľne optimisticky naladený turista s tým, že odvtedy absolvovali viac ako 43.300 km po Taliansku, Švajčiarsku, Rakúsku, Nemecku či Lichtenštajnsku.
Predvlani si vybral niekoľkomesačnú prestávku a pobudol doma v Turíne, aby napísal knihu o svojich potulkách. \"Napríklad Taliansko sme obišli krížom-krážom už trikrát. Teraz sme už takmer rok na okružnej ceste, ktorá sa začala i skončí vo švajčiarskom Lugane. Teší ma, že som v jej rámci mohol navštíviť Slovensko, lebo leží v úplnom srdci Európy,\" pokračoval s nemiznúcim úsmevom na tvári.
\"Ľudia sa ma neustále vypytujú na význam môjho putovania. Jednoducho, plním si svoj detský sen. Odmalička som miloval geografiu a bol neustále zahĺbený v mapách. Tak som si jedného dňa povedal, že uvidím všetky tie miesta na vlastné oči, prejdem vlastnými nohami a precítim srdcom. Odvtedy som na cestách so psom, ruksakom, turistickými paličkami, mapou a navigáciou. Nepotrebujem prakticky nič viac. Mimochodom, zodral som 30 párov obuvi,\" spresnil.
Gianluca navštevuje radnice a obecné úrady, kde zbiera potvrdenia o tom, že bol v daných mestách či dedinách, aby mu uznali zápis do Guinnessovej knihy rekordov o najdlhšej pešej túre so psom. \"Chodím dosť naľahko oblečený, no počasie mi vôbec neubližuje. Zatiaľ som mal len párkrát nádchu. Ozajstný chlad ide z niektorých ľudí. Našťastie, stretávam väčšinou priateľsky naladených, aj na Slovensku,\" dodal unikátny neúnavný pútnik.
 

Vyberte región